Δανία : Αποχώρηση Της SAAB Από Τον Διαγωνισμό ΝΜΑ

gvla | 7/23/2014 08:59:00 π.μ. | 7 σχόλια




Αποχώρησε η SAAB από τον διαγωνισμό της Δανίας για την προμήθεια Νέου Μαχητικού Αεροσκάφους. Η Σουηδική εταιρεία θεωρεί ότι έχει προαποφασισθεί η προμήθεια του F-35 και την τελευταία στιγμή δεν κατέθεσαν την προσφορά τους για το Gripen. Σε αντίστοιχη κίνηση για τους ίδιους λόγους είχε προχωρήσει και η κοινοπραξία Eurofighter, το 2007.

Πηγή

Category:

7 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    Το περιβαλλον φαινεται πολυ Ελληνικο,κατι το πορτοκαλι διχτυ πισω,κατι τα δεντρα,κατι τα χωραφια διπλα.

  2. Ανώνυμος says:

    Όσοι έχουν F-16 είναι επόμενο να πάνε για το F-35.
    Γιάννης

  3. Η φωτογραφία είναι τραβηγμένη το 2008 στη Τανάγρα. Γιάννη - δυστηχώς- συμφωνώ.

  4. Ανώνυμος says:

    Ο κουβάς για τη Δανία μάλλον είναι αρκετός...
    Αφού τον περισσότερο καιρό δεν θα πετάει και οι Δανοί δεν χρειάζονται ιδιαίτερα Π.Α.,απλά μια βιτρίνα..

    Προβοκάτωρ

  5. Philip says:

    Εγώ πιστεύω πως κακώς επικρατεί αυτή η αντίληψη περί "διαδοχής" του F-16 απο το F-35.
    Νομίζω πως η αγορά των F35 γίνεται κυρίως για λόγους γοήτρου, θέματα αξιοπιστίας και συμμαχίας με τους Αμερικάνους αλλά και γιατί είναι παραδοσιακοί πελάτες. Θα έλεγε κανείς πως το ΝΑΤΟ εξοπλίζεται μόνο απο τους Αμερικανούς (δείτε πχ τώρα Πολωνία κλπ) ενώ κάποιες χώρες όπως η Αγγλία, Γερμανία, Ιταλία κ.α απλά φτιάχνουν αεροσκάφη σαν τα typhoon για να συντυρούν τις δικές τους επιχειρήσεις. Εξ ου και η επιτυχημένη πώληση Typhoon στην Σαουδική Αραβία... Μάλλον αυτοί θέλουν να τα έχουν 'καλά" με όλους (σαν εμάς ένα πράμα το '80) :P

  6. Ανώνυμος says:

    @Προβοκάτωρ
    Από που το ξέρεις ότι τον περισσότερο καιρό δεν θα πετάνε ?? Και αν θέλεις γράψε πόσες ώρες συνολικά πετάνε κάθε χρόνο τα F-16 τους.

    @Philip
    Είναι περισσότερο πολιτικό το θέμα. Κάποιες χώρες αγοράζουν μόνο αμερικανικά μαχητικά. π.χ Δανία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ισραήλ, Νότια Κορέα, Ιαπωνία, Τουρκία κ.α. Σε ότι αφορά ειδικά το F-35 και να θέλουν να το αποφύγουν κάποιες χώρες πρέπει να το αγοράσουν γιατί δεν θα υπάρχει κάποιο αντίστοιχο δυτικό μαχητικό.

    Σε ότι αφορά το EF-2000 το αγόρασε η Σαουδική Αραβία για πολιτικούς λόγους που έχουν να κάνουν με τις σχέσεις της με την Αγγλία. Επίσης το αγόρασε για καθαρά πολιτικούς λόγους και η Αυστρία. -λόγω σχέσεων με την Γερμανία-
    Που η Αυστρία ήταν παραδοσιακός πελάτης των σουηδικών α/φων και τα είχε αγοράσει τρεις φορές στο παρελθόν (J-29, Saab-105, J-35) ενώ για το νέο της μαχητικό επιθυμούσε το επίσης σουηδικό α/φος, το Gripen. Aπό στρατιωτική και οικονομική άποψη είναι ότι πρέπει για αυτή ενώ το EF-2000 παρα-είναι υπερβολικό για αυτή.
    Σε ότι αφορά εμάς οι σουηδοί είπαν πριν χρόνια πως ,,δεν περιμένουμε κάτι από την Ελλάδα γιατί είναι στην δικαιοδοσία του EF-2000,,. Το ίδιο είπαν τότε και για τους αυστριακούς.
    Όσο περνάει ο καιρός το EF-2000 χάνει έδαφος που το κερδίζει το F-35. Πιστεύω πως είναι πολύ δύσκολο να επαναληφθεί ότι έγινε στην ,,αγορά του αιώνα,, , δηλαδή να αγοραστούν και τα 2 μαχητικά αν και δεν το αποκλείω. Αν γίνει αυτό κανονικά θα πρέπει να αποσυρθούν/πουληθούν τα Μ-2000/-5.
    Γιάννης

  7. Philip says:

    Εγώ θα ήθελα να αγοράζαμε τα Gripen NG ειδικά σε συνδυασμό με Meteor και Iris-T που ούτως η άλλως έχουμε. Και με RBS15F που έχουν πολλές διαμορφώσεις. Αν τα σενάρια περί υψηλών ΑΩ και χαμηλού κόστους ώρας τότε θα είναι πιο χρήσιμο απο τα F35. Θεωρώ όμως πως έχουμε δεθεί στο κάρο των Αμερικανών και πως δύσκολα θα δούμε άλλο αεροσκάφος. Μακάρι να βγω λάθος.