Καμπέρος 2014

aviationlive | 7/03/2014 10:16:00 μ.μ. | 5 σχόλια

Το patch που φορούσαν οι χειριστές της ΠΑ και της ΑΣ στο μπράτσο τους. Υπενθύμιση της κοινής τους αφετηρίας (C) GEETHA
Ολοκληρώθηκε σήμερα στο Πεδίο Βολής Κρανέας η διακλαδική άσκηση "Καμπέρος 2014". Η άσκηση είχε διεξαχθεί για τελευταία φορά, το 1995 (Καμπέρος 1995), δεκατέσσερα χρόνια αργότερα, η τότε ηγεσία της ΠΑ αισθανόμενη την ανάγκη να προβάλει την αποτρεπτική ισχύ της, το άψυχο υλικό της και την ικανότητα του έμψυχου δυναμικού της, επιχείρησε να επαναλάβει την άσκηση, αυτή τη φορά υπο την ονομασία "Κρανέα". Τελικά η άσκηση δεν έγινε γνωστό αν πραγματοποιήθηκε ή όχι...

για να φτάσουμε στο 2014... στην άσκηση συμμετείχαν 104 αεροσκάση από το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της ΠΑ, τα οποία πραγματοποίησαν αφέσεις και βολές όπλων αέρος-εδάφους, η Αεροπορία Στρατού και αεροσκάφη της 383 ΜΕΕΑ τα οποία είχαν υποστηρικτικό ρόλο στην άσκηση.



Ειδικότερα η άσκηση περιλάμβανε την εκτέλεση όλων των αεροπορικών αποστολών από το σύνολο των Πολεμικών Μοιρών της Πολεμικής Αεροπορίας, όπως:
  • Αναγνώρισης πεδίου μάχης με χρήση του Μη Επανδρωμένου Αεροσκάφους "ΠΗΓΑΣΟΣ"
  • Προστασίας και προσβολής στόχου υψηλής αξίας (HVAA Protect/Attack) και εικονική εμπλοκή μαχητικών αεροσκαφών
  • Εικονικών προσβολών στόχων από σχηματισμούς μαχητικών αεροσκαφών
  • Εικονικής εγκατάλειψης Ιπτάμενου με ακόλουθη διάσωση του διαφεύγοντα από ελικόπτερο Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, με τη συμμετοχή δυνάμεων της 31η Μοίρας Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης και επιθετικών ελικοπτέρων APACHE-64D του Στρατού Ξηράς (ΣΞ)
  • Επιθετικής αναγνώρισης ακολουθούμενη από προσβολές πυροβόλων
  • Προσβολής στόχων με άφεση πραγματικών, κατευθυνομένων και μη όπλων, από σχηματισμούς αεροσκαφών και επιθετικών ελικοπτέρων APACHE-64D, με άφεση πυραύλων αέρος - εδάφους "Hellfire"
  • Εικονικών εμπλοκών αεροσκαφών από το αντιαεροπορικό σύστημα "Βέλος".

Αν και ο τύπος έστρεψε την προσοχή  του στις αντιδράσεις - μικρής μερίδας - των κατοίκων της περιοχής, υπήρξαν και εκείνοι που επέλεξαν να απολαύσουν το θέαμα όπως κάνουν εδώ και τριάντα χρόνια. Αυτούς τους κατοίκους θέλουμε να ευχαριστήσουμε για την φιλοξενία.



Φωτογραφικά στιγμιότυπα από την σελίδα της ΠΑ και του ΥΠΕΘΑ :





Ρεπορτάζ από το Πεδίο Βολής, φιλοξενεί το DefenceLine

Αρνητική εντύπωση προκαλεί η κάλυψη της άσκησης από το ΓΕΕΘΑ που για άλλη μια φορά διακρίνεται για την προχειρότητα της. Οι 21 χειραψίες που απαθανάτισε ο φακός του φωτογράφου του ΓΕΕΘΑ από ένα σύνολο 29 φωτογραφιών, δεν ενδιαφέρουν κανέναν ούτε συμβάλουν με κάποιο τρόπο στην εμπέδωση του αισθήματος ασφάλειας στο κοινωνικό σύνολο.


Category: , , , , , , , , , , ,

5 σχόλια

  1. Ανανέωση με βίντεο και φωτογραφίες.

  2. AXEΡΩΝ says:

    «αντιδράσεις - μικρής μερίδας - των κατοίκων της περιοχής,»
    και 21 χειραψίες...
    Ὁ χειρότερος ἐχθρός εἶναι μέσα μας,και εἶναι ὁ κακός εαὐτός μας.

  3. Ανώνυμος says:

    Να υποθεσω οτι συμφωνα με το σεναριο της ασκησης το Pegasus επεζησε της εχθρικης αεραμυνας,

  4. Από όλα τα σχόλια ξεχωρίζει του Νίκου :

    Ηταν ανοιχτος για το κοινο ? Βλεπω στα video που κυκλοφορουν απο το πεδιο βολης, τσουρμο spotters. Ή ηταν συλλογοι ?

    και για να το πω απλά δεν νοήται δραστηριότητα που στόχο έχει τη προβολη να είναι κλειστή. Αυτοί πάντως που έχουν άδολη αγάπη για την ΠΑ ήταν παρόν (εντός και εκτός).




  5. Ανώνυμος says:

    @ Ανώνυμο 5 Ιουλίου 2014 - 7:58 π.μ. και όλους όσους αναρωτιούνται: στο παρατηρητήριο υπήρχαν εκτός από τους ένστολους και τοπικούς παράγοντες, μόνο? διαπιστευμένοι και γνωστοί του γνωστού. Οι υπόλοιποι απλά δεν χώραγαν (ή μήπως όχι;)........