Κατάρριψη Συριακού MIG-23 Από Την THK

aviationlive | 3/23/2014 08:23:00 μ.μ. | 3 σχόλια

Στη κατάρριψη αεροσκάφους της Συριακής Αεροπορία προχώρησε η ΤHK (Turk Hava Kuvvetleri). Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τουρκικού Επιτελείου Ενόπλων Δυνάμεων στη 13:01, οι ελεγκτές του BiΚΙΜ (Birleştirilmiş Kontrol İhbar Merkezi) με έδρα το Diyarbakır, εντόπισαν ένα ζευγάρι MIG-23 να πλησιάζει προς τη τουρκοσυριακή μεθόριο. Οι ελεγκτές προχώρησαν στην φωνητική προειδοποίηση του ζεύγους τέσσερις φορές.
13:13 το ένα από τα δύο αεροσκάφη παραβίασε τον εναέριο χώρο της Τουρκίας κατά 1.5 ν.μ. και ένα λεπτό αργότερα, F-16 που νωρίτερα είχαν απογειωθεί από την α/β του Incirlik προχώρησαν στην κατάρριψη του.
 
Σύμφωνα με την ανακοίνωση του TSK, το σημείο εισόδου του MIG-23 στο τουρκικό εναέριο χώρο ήταν από την περιοχή Yayladagi που βρίσκεται στην επαρχία Hatay. Το αεροσκάφος μετά το πλήγμα που δέχθηκε, κατέπεσε σε Συριακό έδαφος πλησίον της πόλης Kassab σε απόσταση 1.2 χλμ από τα σύνορα και περίπου 25 χλμ.από το σημείο συντριβής του Mi-17 που είχε καταρριφθεί το Σεπτέμβριο του 2013


Η κατάρριψη του αεροσκάφους, χρησιμοποιήθηκε από τον Τούρκο πρωθυπουργό σε προεκλογική συγκέντρωση στο Kocaeli. Ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν ενόψει των δημοτικών εκλογών της 30ης Μαρτίου... συνεχάρη δημόσια τους χειριστές και τον αρχηγό του γενικού επιτελείου στρατού ενώ δήλωσε :

Ένα συριακό αεροσκάφος παραβίασε τον εναέριο χώρο μας. Τα F-16 μας απογειώθηκαν και έπληξαν τον στόχο. Γιατί; Γιατί αν παραβιάσεις τον εναέριο χώρο μου, θα δεχτείς ισχυρό πλήγμα ύστερα από αυτό.

Την είδηση της κατάρριψης συνοδεύει η παραπάνω φωτογραφία όπου απεικονίζεται MIG-23 να πλήττει θέσεις ανταρτών με ρουκέτες

 Σύμφωνα με το SANA (Syrian Arab News Agency) το αεροσκάφος κατερριφθη ενώ έπληττε θέσεις ανταρτών σε συριακό έδαφος και χαρακτήρισε την κίνηση αυτή ως  "κραυγαλέα επίθεση".



Η κρατική τηλεόραση επικαλούμενη στρατιωτική πηγή μετέδωσε ότι ο χειριστής του μαχητικού έκανε επιτυχή χρήση του εκτινασσόμενο καθίσματος .

Την κατάρριψη πραγματοποίησαν αεροσκάφη της 181 Filo "Pars" με AIM-9X. Πιθανότατα πρόκειται για την πρώτη κατάρριψη με το όπλο (C) Hottail.nl

Το έδαφος για την αποδοχή της κατάρριψης από την τουρκική κοινωνία, είχε προετοιμαστεί με την αναπαραγωγή των "δελτίων παραβιάσεων/συμβάντων" (πάντα συνοδευόμενα από τα αντίστοιχα "περιστατικά" στο Αιγαίο) από τo σύνολο των τουρκικών μέσων ηλεκτρονικής ενημέρωσης...

Διαβάζουμε στο e-amyna, συνεργείο του φιλοκυβερνητικού τηλεοπτικού σταθμού Habertürk  βρισκόταν στην περιοχή και μετέδωσε ζωντανά το περιστατικό:




Category: , , ,

3 σχόλια

  1. Philip says:

    Κάτι που θα έπρεπε να κάνουμε και εμείς όταν παραβιάζουν τα σύνορα μας οι "σύμμαχοι" (κατα ΝΑΤΟ) Τούρκοι!

  2. κωνσταντινος κλαδιανος says:

    Το καναμε το 1996.....

  3. Ανώνυμος says:

    Και μετα απο αυτο χεστηκαν οι Τουρκοι,δεν ξαναβγηκαν στο Αιγαιο.