Η Αυτομόληση Του Αντισμήναρχου Ζέλιου

aviationlive | 3/15/2014 12:23:00 μ.μ. | 5 σχόλια

25 Νοεμβρίου 1973,  ο Αντισμήναρχος Δημήτριος Ζέλιος, διοικητής της 348 ΜΤΑ διατάχθηκε να εκτελέσει αποστολή επιδείξεως ισχύος πάνω από τις πόλεις της Θεσσαλονίκης, της Καβάλας, των Σερρών και της Δράμας. Ήταν η μέρα του πραξικοπήματος που ανέτρεψε τον Παπαδόπουλο και ο Ταξίαρχος Ιωαννίδης ήθελε να δώσει την εντύπωση του πλήρους ελέγχου και τη συμπαράταξης των τριών όπλων στο εγχείρημα του.



Αφού μάταια προσπάθησε να αντιληφθεί τι συμβαίνει και να επιτύχει ακύρωση της εντολής, ο αντισμήναρχος αναγκάσθηκε να απογειωθεί στις 10:00 επικεφαλής σχηματισμού τεσσάρων αεροσκαφών. Εν πτήση διεξήχθη ο ακόλουθος διάλογος :

Αντισμήναρχος  Ζέλιος : Έχουν τροφοδοτήσει οι εξωτερικές δεξαμενές;
 Σχηματισμός : Μάλιστα
Αντισμήναρχος : Παιδιά ο Μοίραρχος φεύγει για την Ιταλία, δεν μπορεί ο καθένας να χρησιμοποιεί όπως θέλει τα τανκς και τα αεροπλάνα για να καταλαμβάνει την εξουσία, αδιαφορώντας για την περίπτωση αιματοχυσίας. Το υλικό είναι πολύτιμο και πανάκριβο και η πατρίδα μας το έχει για άλλους σκοπούς. Νομίζω ότι θα προσφέρουμε καλύτερα αν διαφύγουμε στο εξωτερικό και μην επιτρέποντας έτσι να πραγματοποιηθεί η αποστολή. Κανέναν δεν πιέζω ή προτρέπω να με ακολουθήσει.

Κατόπιν διέταξε τον υποσμηναγό Θ. Τσίρκα να τεθεί επικεφαλής του σχηματισμού και εκείνος έστρεψε το αεροσκάφος προς δυσμάς. Ενώ βρισκόταν στη περιοχή των Ιωαννίνων ανέφερε από τον ασύρματο : Ο Αντισμήναρχος Ζέλιος δεν γίνεται αφορμή εμφύλιου σπαραγμού. Φεύγω δια την Ιταλία. Πάνω από τη Κέρκυρα ήρθε σε επαφή με τους Ιταλικούς σταθμούς και λίγο αργότερα προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο του Μπρίντιζι.

Στους Ιταλούς που τον υποδέχθηκαν, επέδειξε την ταυτότητα του και δήλωσε : Είμαι ο Αντισμήναρχος Δημήτριος Ζέλιος, διοικητής μοίρας της ΠΑ. Στην πατρίδα μου συμβαίνουν γεγονότα, δεν γνωρίζω τι ακριβώς συμβαίνει.

Διετάχθην να εκτελέσω μια αποστολή υπερπτήσεως πόλεων της Βορείου Ελλάδος και φοβήθηκα έναρξη εμφυλίου πολέμου. Σας παραδίδω τον οπλισμό μου και επιθυμώ να παραμείνω στην Ιταλία μέχρι να δώ τι θα κάνω. Είμαι κατά του καθεστώτος Παπαδόπουλου και γενικώς οιουδήποτε στρατιωτικού καθεστώτος. Είμαι Έλλην αξιωματικός. Ίσως να πεθάνω μακράν της πατρίδας μου και μακράν της οικογενείας μου αλλά θα πεθάνω ως τίμιος Έλλην αξιωματικός.

Ο Αντισμήναρχος Ζέλιος πιεζόμενος από το γεγονός ότι είχαν μείνει πίσω η σύζυγος του και η κόρη του αναγκάσθηκε να επιστρέψει στην Ελλάδα. Οδηγήθηκε ενώπιον του νέου αρχηγού της Αεροπορίας αντιπτεράρχου Παπανικολάου, στον οποίο απολογούμενος φέρεται να είπε :

Η εξουσία φθείρει αυτούς που την ασκούν. Οι πολιτικοί ανεβαίνουν και πέφτουν, αλλά αυτή είναι η δουλειά τους. Ο στρατός όταν ασκεί την εξουσία φθείρεται, και αυτή η φθορά είναι ανεπανόρθωτη. Από το 1967 οι δρόμοι στρατού και λαού εχωρίσθησαν με απρόβλεπτες συνέπειες για το έθνος. Ο κόσμος από φόβο μας ανέχεται. Σε λίγο όμως θα μας αποδοκιμάζει και αυτό ανέκαθεν με προβλημάτιζε και με προβληματίζει».

 Μετά την απολογία του, πέρασε από Αεροδικείο και αποτάχθηκε.


Απόσπασμα από την μονογραφία των Πικραμένου / Μπετρουβάκη : 21 Απριλίου 1967 - Το Πραξικόπημα

Category:

5 σχόλια

  1. Ανώνυμος says:

    Είχα διαβάσει για τον Ασμχο Ζέλιο οτι είχε πάει στην Ιταλία άλλα δεν είχα διαβάσει το πως.
    Ευχαριστώ! (σε ένα προήγουμενο αρθρο σας με σχετικό θέμα μου φαίνεται ότι το είχα ποστάρει απο το wiki - On 25 November 1973 A Greek Air Force Lieutenant-Colonel Dimitrios Zelios landed at an airport in the southeast Italian city of Brindisi and asked for political asylum.- , άλλα δεν ήξερα το πως...)
    Χρήστος

  2. Ίσως εδώ

    http://www.aviationlive.org/2014/02/quiz-22.html

  3. Ανώνυμος says:

    εχεις δικιο και μαλλον ηθελα να το βαλω και δεν το εβαλα... ισως επειδη νομιζα οτι ειχε παει Ιταλια με πτηση γραμμης και οχι με πολεμικο αεροσκαφος...
    ΟΠΩΣ και να εχει .... εμαθα κατι σπουδαιο απο ιστορικης - αεροπορικης πλευρας που ειχα ελλιπη γνωση
    Χρ.

  4. Ανώνυμος says:

    http://i1172.photobucket.com/albums/r572/AHZ6647/image001_zps7595d49a.png

  5. Ανώνυμος says:

    O Αρχηγός που πρόδωσε τον όρκο του και την πατρίδα και δεν εστειλε δυνάμεις να υπεράσπιστούν την Κύπρο 8 μήνες μετά γιατί δεν αποτάχτηκε ποτέ;Tί δεν άφησαν οι...;Καλησπέρα