(C) Reuters / Γιώργος Καραχάλης
Ε/Π Chinook του 4ου ΤΕΑΣ διέθεσε η Αεροπορία Στρατού στην πρόσφατη επιχείρηση κατάσβεσης της πυρκαγιάς στο Μαρκόπουλο. Ο αριθμός των μέσων που συμμετείχαν είναι άγνωστος.




Η ΑΣ συμμετείχε επίσης στην επιχείρηση αεροπυρόσβεσης στη Νότια Ρόδο, περισσότερα στο blog armyaviation.



Ολοκληρώθηκαν οι εργασίες του Ανωτάτου Στρατιωτικού Συμβουλίου (YAŞ) με αντικείμενο τις ετήσιες τακτικές κρίσεις στις Τουρκικές Ένοπλες Δυνάμεις. Ο Mehmet Erten μετά από δύο χρόνια θα παραδώσει την ηγεσία της Turk Hava Kuvvetleri (THK) στον επικεφαλή της Διοίκησης Αεροπορικής Εκπαίδευσης, Akın Öztürk. 


Τις προηγούμενες ημέρες, Τουρκικά δημοσιεύματα ήθελαν τον Akin Öztürk να έχει υποβάλλει την παραίτηση του η οποία όμως δεν έγινε δεκτή.

Ο Υποπτέραρχος Akın Öztürk, παραλαμβάνει την THK ενώ έχουν προηγηθεί η σφαγή στο Uludere και η κατάρριψη του RF-4 Phantom από τη Συριακή αεράμυνα, συμβάντα για τα οποία δεν έχει δοθεί επίσημη απάντηση.

Κλιμάκιο πέντε αξιωματικών της Fuerza Aerea Colombiana (FAC) ταξίδεψε στις ΗΠΑ τη περασμένη Πέμπτη ώστε να δούν από κοντά μια Πτέρυγα που επιχειρεί με το F-16 και να το αξιολογήσουν στο "έδαφος" (συντήρηση - διαχείρηση). Οι αξιωματικοί επισκέφθηκαν την α/β McEntire όπου εδρεύει η 169 CW της Εθνοφρουράς και τις εγκαταστάσεις της Lockheed Martin στο Fort Worth του Τέξας. Είχε προηγηθεί επίσκεψη του Πτέραρχου Tito Saul Pinilla Pinilla το περασμένο Απρίλιο στην Πτέρυγα, ο οποίος είχε εκφράσει το έντονο ενδιαφέρον της χώρας του για την απόκτηση αεροσκαφών F-16.

Ο Ταξίαρχος Ramses Rueda ανακαλύπτει το πιλοτήριο του F-16 (C) USAF













  
Δύο μονοθέσια F-16C της 113 Πτέρυγας συγκρούστηκαν στον αέρα την πρώτη Αυγούστου σε βραδινή εκπαιδευτική πτήση. Το ένα F-16 έπεσε 35 μίλια από τις ακτές της Virginia, ο πιλότος εγκατέλειψε το αεροσκάφος επιτυχώς και παραλήφθηκε από ελικόπτερο της Ακτοφυλακής. Το δεύτερο αεροσκάφος κατάφερε και προσγειώθηκε στην αεροπορική βάση Andrews.











Πηγή

(C) DHA
Ελικόπτερο της Turk Kara Kuvvetleri TKK πραγματοποίησε εχθές στις 18:30 αναγκαστική προσγείωση σε χώρο άθλησης, στο Αϊβαλί όταν παρουσίαστηκε ένδειξη για υπερθέρμανση (κινητήρα;). Στο σημείο έφτασε και δεύτερο ελικόπτερο Huey και μετά από ελέγχους διάρκειας μιας ώρας, απογειώθηκε ξανά με το τριμελές του πλήρωμα. To Huey το οποίο ανήκει πιθανότατα στο 3ο Τάγμα Αεροπορίας Στρατού με έδρα τη Σμύρνη, πραγματοποιούσε πτήση προς την 19η Ταξιαρχία Πεζικού στο Αδραμμύττιο (Edremit)

(C) DHA 
(C) DHA 
(C) DHA 
(C) DHA

Το επετειακό της 361 ΜΕΑ (C) N. Ziros via Plane Pics


H Lockheed Martin επέλεξε το ραντάρ τεχνολογίας AESA, SABR της Northrop Grumman έναντι του RACR της Raytheon. Το SABR μοιράζεται τεχνολογίες (όπως μέρος του λογισμικού) που έχουν αναπτυχθεί για τα APG-77 και APG-88 των F-22 και F-35 αντίστοιχα.

Γύρω από το ραντάρ της Northrop θα "χτισθεί" η αναβάθμιση F-16V στην οποία θα υποβληθούν  350-400 αεροσκάφη της USAF.

Πηγή


Από την Πάτρα το σημερινό μας Quiz. Αν έχεις ξαναδεί το συγκεκριμένο αεροπλάνο απάντησε μέχρι Κυριακή βράδυ στο Blog.... 


Την Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013, πραγματοποιήθηκαν τα αποκαλυπτήρια επιτύμβιας πλάκας και επιμνημόσυνη δέηση στο χωριό Καμινάκι του Οροπεδίου Λασιθίου, με αφορμή την ανεύρεση κάσκας Ιπταμένου από κάτοικο της περιοχής, η οποία άνηκε σε ιπτάμενο ενός εκ των δυο F-84F της 340 ΜΔΒ, τα οποία συνετρίβησαν στις 30 Ιανουαρίου 1969 και είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο των Υποσμηναγών Κωνσταντίνου Νικολακόπουλου και Αντωνίου Πιπεράκη. Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε με πρωτοβουλία του Προέδρου της Ένωσης Απόστρατων Αξιωματικών Αεροπορίας (ΕΑΑΑ) του Νομού Ηρακλείου και Λασιθίου, κ. Εμμανουήλ Φρουδάκη. 

(C) HAF
Πηγή
Το προσεχή Σεπτέμβριο η 361 Μοίρα Εκπαίδευσης Αέρος ''Μυστράς'', θα συμπληρώσει 50 χρόνια από την ίδρυση της, στο πλαίσιο των εορταστικών εκδηλώσεων η μοίρα θα παρουσιάσει Texan II με επετειακό διάκοσμο.

@ twitter via K.Γ.
Στη πρώτη φωτογραφία του επετειακού... στο κάθετο σταθερό, ξεχωρίζει το έμβλημα της μοίρας με τον μυθικό Ίκαρο και το πρώτο της αεροσκάφος, το T-37... Πρόκειται για το δεύτερο επετειακό που αποκτά η 120 ΠΕΑ μετά το Buckeye της 363 ΜΕΑ
Μετά τις μαζικές παραιτήσεις Τούρκων χειριστών, τρεις ανώτατοι αξιωματικοί της Turk Hava Kuvvetleri (THK) ακολούθησαν και υπέβαλαν την παραίτηση τους. 


Μόλις μερικές ημέρες πριν συνεδριάσει το Ανώτατο Στρατιωτικό Συμβούλιο (YAŞ), για τις ετήσιες τακτικές κρίσεις αξιωματικών, ο  αρχηγός του επιτελείου (Kurmay Başkanı) Αντιπτέραρχος Νεζιχ Νταμτσί, ο διοικητής των τεχνικών σχολών (HAVA Teknik Okullar) Υποπτέραρχος Τσεμάλ Καντίογλου και ο Διοικητής της Αεροπορικής εκπαίδευσης (Hava Eğitim Komutanlığı) Υποπτέραρχος Α. Οζτουρκ υπέβαλλαν τις παραιτήσεις τους, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές από το γενικό επιτελείο ενόπλων δυνάμεων.
Μετα την άρνηση του πρωθυπουργού Ερντογάν ότι ήταν εκείνος που έδωσε την εντολή για το βομβαρδισμό στο Uludere, φιλοκυβερνητικές εφημερίδες προσπάθησαν να συνδέσουν τον Ν.Νταμτσί με τη σφαγή των αμάχων.
Οι τρεις αξιωματικοί εδώ και χρόνια βρίσκονται στο στόχαστρο ομάδων που δραστηριοποιούνται εντός της THK... Αποκορύφωμα της δράσης των παραπάνω ομάδων αποτελεί η ανάρτηση βίντεο από τις προσωπικές του στιγμές του Αντιπτεράρχου Ν.Νταμτσί.

 Ο Νεζιχ Νταμτσί ... το βίντεο ανέβηκε το περασμένο μήνα σε σελίδα κοινωνικής δικτύωσης.


Αρμόδια επιτροπή του Ισπανικού κοινοβουλίου ενέκρινε πακέτο περικοπών σχεδόν σε όλα τα εξοπλιστικά προγράμματα του υπουργείου άμυνας. Για αρκετά εναέρια μέσα που βρίσκονται στη γραμμή παραγωγής θα αναζητηθεί υποψήφιος αγοραστής ενώ για ορισμένα που ήδη βρίσκονται σε υπηρεσία θα μειωθεί ο αριθμός τους. 

Ήδη με τις Ισπανικές ε.δ. βρίσκονται σε υπηρεσία, 6 επιθετικά ελικόπτερα Tiger (C) Anthony Pecchi
Το μεγαλύτερο πλήγμα δέχθηκε το πρόγραμμα μέσου μεταφορικού ε/π NH90, όπου από την αρχική παραγγελία που αφορούσε 45 ελικοπτέρα αποφασίσθηκε να παραληφθούν μόλις 22. Θύμα των περικοπών έπεσε και το Α400Μ, συγκεκριμένα 14 αεροσκάφη του τύπου θα παραδοθούν στην Ejercito De l'Aire ενω τα υπόλοιπα 13 που θα υπολείπονται σε εξοπλισμό θα πωληθούν. Τέλος ο αριθμός των Tiger θα μειωθεί, καθώς για 6 από τα συνολικά 24 που έχουν παραγγελθεί θα αναζητηθεί υποψήφιος αγοραστής.

Πηγή


Βίντεο από την τεράστια προσφορά-δραστηριότητα της 384 Μοίρας Έρευνας και Διάσωσης




+Δύο βίντεο απο πρόσφατες αποστολές αεροδιακομιδής που πραγματοποίησε η Μοίρα.



Οι διοργανωτές της άσκησης , θα ήθελαν η ϕετινη άσκηση να ξεχωρίσει λόγω της πρώτης παρουσίας των MV-22 στην Αυστραλία. Δυστυχώς όμως, μάλλον θα μείνει περισσότερο γνωστή για τον "βομβαρδισμό" του Μεγάλου Κοραλλιογενούς Υϕάλου της Αυστραλίας απο AV-8B Harrier της 31st Marine Expeditionary Unit των Αμερικανών Πεζοναυτών.

Η κίνηση των χειριστών έχει προκαλέσει αντιδράσει σε περιβαλλοντολογικές οργανώσεις (C) USMC
Τη περασμένη Πέμπτη, τις εκπαιδευτικές βολές δύο αεροσκαφών Harrier με κατεύθυνση τη νήσο Townshend, διέκοψαν πολιτικά πλοία που εισήλθαν στο πεδίο βολής. Τα Harrier αναμένοντας... στέρεψαν από καύσιμο και προχώρησαν στην απόρριψη του φορτίου ( δύο αδρανείς βόμβες και δύο χωρίς πυροκροτητή ) τους για να προσγειωθούν με ασφάλεια.

Κείμενο manolis, Πηγή

Το περασμένο Μάρτιο διεξήχθη η άσκηση "Noble Dina 2013" με τη συμμετοχή των ναυτικών δυνάμεων της Ελλάδας των ΗΠΑ και του Ισραήλ. Χειριστής της 193 μοίρας "Defenders of the West" που επιχειρεί με ελικόπτερα AS565MA "Atalef" περιέγραψε στην σελίδα της ΗΗΑ την εμπειρία του από την συμμετοχή στην άσκηση.

Eurocopter SA565 Panther 'Atalef'.  Israel Air Force / Navy
Τα Atalef ειναι η Ισραηλινή έκδοση του Panther της Ευrocopter
Οι δυσκολίες για το κλιμάκιο της μοίρας ξεκίνησαν με τον απόπλου... μπορεί να υπάρχει άμεση  συνεργασία με το ναυτικό αλλά η προσαρμογή στη ζωή του πλοίου ήταν δύσκολη, η θάλασσα ήταν "φουσκωμένη" και αρκετοί από εμφάνισαν συμπτώματα ναυτίας. Aφού "επιζήσαμε" τις πρώτες δύο ημέρες, φτάσαμε στη Κρήτη.

Σύμφωνα με το σενάριο της άσκησης οι ναυτικές δυνάμεις κλήθηκαν να επιχειρήσουν σε διεθνή ύδατα έχοντας περιορισμένη "εικόνα". Τα Atalef με την ανάληψη αποστολών ISR (Intelligence, Surveillance, Reconnaissance) έπρεπε να μεταδώσουν στα πλοία, εικόνα της τακτικής κατάστασης. 
Ανάμεσα στα αντικείμενα η συνεργασία και συντονισμός μεταξύ των ναυτικών δυνάμεων,  έρευνα διάσωση και ναυτιλία.(C) IAF
Ήμασταν σε ξένοι ανάμεσα σε ξένους, ανήκαμε στην αεροπορία ενώ εκείνοι στο ναυτικό... Κάθε "δύναμη" χρησιμοποιούσε την δική της ορολογία. Μεταξύ ελικοπτεράδων υπάρχει συνεννόηση αλλά και σε αυτή τη περίπτωση έπρεπε να βρεθεί κοινή γλώσσα επικοινωνίας. Ακόμη και οι Αμερικάνοι δεν χρησιμοποιούσαν συχνά την ΝΑΤΟική ορολογία. Αυτή είναι η πρόκληση όταν συνεργάζεσαι με ξένες δυνάμεις.

Επιχειρούσαμε σε άγνωστη περιοχή και ερχόμασταν σε επαφή με πληρώματα και υποδομές πλοίων για πρώτη φορά. Μπορεί να είχαμε περισσότερο χώρο για να προσνηωθούμε αλλά την τελευταία φορά που το πραγματοποιήσαμε σε ξένο πλοίο ήταν  τo 2008 στο πλαίσιο της άσκησης Kia Green 08. Η απο-προσνήωση είναι μια απαιτητική διαδικασία, ειδικότερα όταν η θάλασσα έχει έντονο κυματισμό μπορεί να κάνει την αποστολή πιο περίπλοκη. Οπότε έπρεπε να προσαρμοστούμε γρήγορα και να εφαρμόσουμε κοινές διαδικασίες.

(C) IAF
Σε αρκετά αντικείμενα επιχειρούμε διαφορετικά, στη Noble Dina είχαμε την ευκαιρία να έλθουμε σε επαφή με νέες τακτικές και να διευρύνουμε τους ορίζοντες μας σχετικά με τρόπο συνεργασίας πλοίου - ε/π.
To πιλοτήριο του EMB-145H (C) Chris Melaisi @ RIAT 2013