Την Κυριακή 31 Μαρτίου 2013, Super Puma της Πολεμικής Αεροπορίας, απογειώθηκε από τον αερολιμένα της νήσου Χίου, προκειμένου να πραγματοποιήσει αεροδιακομιδή δύο μελών του πληρώματος του φορτηγού πλοίου "Q Myrtalia", που τραυματίσθηκαν κατά τη διάρκεια εκτέλεσης εργασιών. Το εμπορικό πλοίο έπλεε δέκα ναυτικά μίλια δυτικά της Ικαρίας.


Το "37+01" θα είναι το τελευταίο επετειακό Phantom της Luftwaffe



Από το χρωστήριο έχουν περάσει 2 ακόμη Phantom

Αν ισχύουν οι αριθμοί που δίνει το msn, το Phantom θα αποχαιρετήσουν 2300 φωτογράφοι και 130.000 επισκέπτες.



Από 9 έως 11 Απριλίου 2013, διεξήχθη, στο Πεδίο Βολής Καράβια, η άσκηση της Πολεμικής Αεροπορίας "Καλλίμαχος 2013". Στο πλαίσιο της άσκησης, αεροσκάφη F-16 Block 50 της 347 Μ, F-16 Block 52+ της 340 Μ, F-16 Block 52+ Adv. της 116 335 Μ, F-4 της 338 ΜΔΒ και Α-7 της 336 ΜB, πραγματοποίησαν βολές αέρος - εδάφους. 



Πηγή
Ο Κολομβιανός στρατός απέδωσε συμβόλαιο στη Sikorski για τη προμήθεια δυο Black Ηawk. Τα ελικόπτερα θα είναι της έκδοσης S-70i  και θα συμπληρώσουν τη δύναμη των 5 Black Ηawk που καλύπτουν τις επιχειρησιακές ανάγκες των ειδικών δυνάμεων.

96 Black Hawk διαθέτουν οι ένοπλες δυνάμεις και τα σώματα ασφαλείας της Κολομβίας.

Πηγή

















Απο το εσωτερικό μεταγωγικού Il-76 της PLAAF @
Η Σενεγάλη θα είναι ο 4ος χρήστης του τύπου στην Αφρικανική ήπειρο και 13ος παγκοσμίως
Τρία Super Tucano θα προμηθευτεί η αεροπορία της Σενεγάλης, όπως ανακοίνωσε η Embraer η συμφωνία υπεγράφη στην έκθεση αμυντικού υλικού LAAD. Στη σύμβαση περιλαμβάνεται η εκπαίδευση χειριστών, προσωπικού εδάφους και η λογιστική υποστήριξη.


Πηγή
Από την Χαλκιδική και πάλι το νέο μας Quiz. Μια δική μου φωτογραφία το σημερινό από κάποια έκθεση. Απαντήσεις μέχρι την Δευτέρα το πρωί στο Blog.....
Το επίσημο περιοδικό της Γαλλικής αεροπορίας,μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.


Bonus poster με τα Γαλλικά μοιρόσημα και την "εξέλιξη" τους.
(C) Bell
 Η Bell αποκάλυψε την πρόταση της στο πλαίσιο του προγράμματος FLV ( Future Vertical Lift ) για την αντικατάσταση των UH-60 Black Hawk το 2030. Το V-280 Valor θα έχει ακτίνα μάχης 250 νμ, θα πετά με ταχύτητα 280 κόμβων και θα έχει μεταφορική ικανότητα 11 ατόμων.


Τα ατρακτίδια των κινητήρων του V-280 θα είναι σταθερά σε αντίθεση με αυτά του V-22 (C) Bell

Πηγή



Σε μια συγκινητική τελετή στον προαύλιο χώρο του Ναυτικού Σταθμού της Κω, έγιναν τα αποκαλυπτήρια των προτομών, των υποπλοιάρχων Χριστόδουλου Καραθανάση και Παναγιώτη Βλαχάκου, καθώς και του αρχικελευστή Έκτορα Γιαλοψου. 


  (C) Aegeanews.gr

Κατά τη διάρκεια της τελετής, τα αποκαλυπτήρια έκαναν, ο υπουργός Εθνικής Άμυνας, Πάνος Παναγιωτόπουλος, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Μιχαήλ Κωσταράκος και ο Αρχηγός ΓΕΝ Αντιναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης, παρουσία συγγενών των πεσόντων. Στην εκδήλωση παρέστησαν επίσης ο Αρχηγός ΓΕΣ Αντιστράτηγος Αθανάσιος Τσέλιος, ο Διοικητής της ΑΣΔΕΝ, Αντιστράτηγος Ευστάθιος Πανυτσίδης, εκπρόσωποι της τοπικής αυτοδιοίκησης της Κω και την παρακολούθησαν πολλοί κάτοικοι του νησιού.

Οι σημαίες που κάλυπταν τις προτομές, δόθηκαν τιμής ένεκεν στους συγενείς των τριών πεσσόντων από τον Διοικητή του ΝΑΣ Κω Σπύρο Αλεξίου (C) Aegeanews.gr
(C) Aegeanews.gr

Πηγή

Όπως ανακοινώθηκε από αξιωματούχους της Αμερικανικής Πολεμικής Αεροπορίας 17 πολεμικές μοίρες  θα καθηλωθούν, αρχίζοντας από τις 9 Απριλίου, λόγω περικοπών του προυπολογισμού, έτσι ώστε άλλες μοίρες να μπορέσουν να διατηρήσουν επαρκεί ετοιμότητα για το υπόλοιπο έτος.


Έχουν περικοπεί 45000 ώρες εκπαιδευτικών πτήσεων από τώρα μέχρι το Σεπτέμβριο. Η απόφαση θα επηρεάσει περίπου το 1/3 των αεροσκαφών σε ΗΠΑ, Ευρώπη και Ειρηνικό.
Ορισμένες μοίρες που έχουν αναπτυχθεί εκτός ΗΠΑ αποτελούμενα, από  A-10 Thunderbolt II, B-1 Lancer, F-16 Fighting Falcon και F-22 Raptor, θα καθηλωθούν μετά την επιστροφή τους στις βάσεις τους. Επίσης θα σταματήσουν να πετούν τα F-16 και Α-10 της Εθνοφρουράς.

Πηγή




(C) Raytheon

Η πρόταση της Raytheon επικράτησε επί του SABR της Northrop Grumman. Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση της Raytheon, τo RACR θα είναι το νέο ραντάρ AESA για τα 134 KF-16 που θα "περάσουν" από εκτεταμένο πρόγραμμα εκσυγχρονισμού.



Πηγή
Μετά από μια δεκαετία αποθήκευσης, το πρώτο Skyhawk της Βασιλικής Αεροπορίας της Νέας Ζηλανδίας βρέθηκε ξανά στον αέρα... Τον Ιούλιο του 2012 η Draken International αγόρασε 8 Skyhawk έναντι 7.9 εκάτ. $ και 9 Aermacchi ΜΒ-339 από τη Νέα Ζηλανδία.

Η είδηση της εκποίησης των Ελληνικών Corsair, ίσως να σχετίζεται με την "κινητικότητα" της Drakenint (C) Draken

Τα αεροσκάφη σταδιακά επανέρχονται σε πτητική κατάσταση και σύντομα θα προσφέρουν τις υπηρεσίες τους πετώντας σαν Aggressors. Τα τελευταία χρόνια στη κατοχή της Draken International έχουν περάσει πάνω από 50 αεροσκάφη, ανάμεσα τους Skyhawk, MB-339, L-39 Albatros και Mig-21.


Ένα μήνα μετά την πρώτη παραγγελία για αναβάθμιση των Βραζιλιάνικων Ε/R-99 Erieye η SAAB υπέγραψε νέα συμφωνία 325 MSEK για επιπλέον πέντε αεροσκάφη. Η συμφωνία ανακοινώθηκε κατά την διάρκεια της έκθεσης LAAD που γίνετε στη Βραζιλία αυτή την εβδομάδα. Τα αεροσκάφη χρησιμοποιούνται από το 2002 για την φύλαξη των συνόρων και την επιτήρηση του εναέριου χώρου της Βραζιλίας. Η αναβάθμιση θα αρχίσει το 2014 και θα τελειώσει το 2017.

Η επιτροπή αμυντικών υποθέσεων του Ελβετικού κοινοβουλίου ψήφισε υπέρ της αναστολής της προμήθειας των 22 Gripen. Ο Beat Flach μέλος της επιτροπής δήλωσε "Αποφασίσαμε να αναστείλουμε την προμήθεια των αεροσκαφών έως ότου μας δωθεί η πλήρης "σύμβαση" και η κυβέρνηση απαντήσει στα ερωτήματα που έχει θέσει η επιτροπή.





Η Ιαπωνία ανέπτυξε πυραύλους Patriot στο κέντρο του Τόκιο για να αντιμετωπίσει πιθανό χτύπημα της Βόρειας Κορέας. Δύο εκτοξευτήρες της πυροβολαρχίας εγκαταστάθηκαν στο υπουργείο Άμυνας στην καρδιά της ιαπωνικής πρωτεύουσας ώστε αν απαιτηθεί να αναχαιτίσουν τους βορειοκορεατικούς πυραύλους, διευκρίνισε ιάπωνας αξιωματούχος. Σύμφωνα με τον ιαπωνικό Τύπο, πύραυλοι Patriot θα αναπτυχθούν και σε δύο άλλα σημεία στην περιοχή του Τόκιο. 
@newsit.gr
Δύο χειριστές της Αεροπορίας τους Άγιου Δομίνικου, έχασαν τη ζωή τους όταν το T-35 Pilan με το οποίο πραγματοποιούσαν πτήση επίδειξης κατέπεσε. Η συντριβή καταγράφηκε σε ερασιτεχνικό βίντεο.

@www.nydailynews.com




F-18F της μοίρας Jolly Roggers συνετρίβη στην Αραβική θάλασσα. Οι δύο χειριστές έκαναν επιτυχή χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους και περισυνελέγησαν από  SH-60F.



(C) BSK

Ολοκληρώθηκε η ανάπτυξη και κατασκευή του τακτικού UAV Phaethon G της εταιρείας BSK Defense. Το UAV έχει βάρος 50 κιλά με πλήρες φορτίο καυσίμων και αισθητήρων το εκπέτασμα των πτερύγων του αεροχήματος είναι 4 μέτρα και το μήκος του 2,15 μέτρα. Ο Phaethon G είναι εξοπλισμένος με ένα δίχρονο κινητήρα 58 κυβικών εκατοστών και μπορεί να ίπταται για περισσότερο από 6 ώρες. Η εμβέλεια του αγγίζει τα 120 χλμ. Το μέγιστο επιχειρησιακό ύψος του UAV Phaethon G φτάνει τα 14.000 πόδια και για την απογείωσή του χρησιμοποιείται ένας καταπέλτης μήκους 6 μέτρων, ο οποίος μπορεί να συμπτυχθεί και να μεταφερθεί από ένα όχημα  M-290GD . Το αερόχημα  προσγειώνεται με την χρήση αλεξιπτώτου, ενώ διαθέτει σύστημα αυτόματης επιστροφής στη βάση σε περίπτωση απώλειας του ελέγχου του από τον χειριστή.

Το UAV θα ξεκινήσει τις πτητικές δοκιμές τον ερχόμενο Απρίλιο, οι οποίες θα διαρκέσουν έξι (6) μήνες. @defencepoint

Το αερόχημα μπορεί να μεταφέρει στο κάτω μέρος της ατράκτου του μία περιστρεφόμενη σταθεροποιημένη πλατφόρμα, εξοπλισμένη με κάμερα ημέρα/νύκτας, η οποία έχει δυνατότητα μεγέθυνσης x4 καθώς και ένα αποστασιόμετρο laser. Εναλλακτικά, θα μπορεί να φέρει κάτω από τις πτέρυγές του δύο σταθεροποιημένους βραχίονες εξοπλισμένους με 4 κάμερες ημέρας/νύκτας ή άλλο ηλεκτρονικό εξοπλισμό.

Την Παρασκευή 5 Απριλίου 2013 ολοκληρώθηκε το 4ο Σχολείο Διαφυγής Ιπταμένων (ΣΔΙ) στην 31 Μοίρα Επιχειρήσεων Έρευνας Διάσωσης.

Το ΣΔΙ είχε διάρκεια δύο εβδομάδες και περιλάμβανε διαδικασίες όπως: Κατεύθυνση αλεξιπτώτου - διαδικασίες προσγείωσης, Επικοινωνίες, Πρώτες Βοήθειες, Διαφυγή (ναυτιλία εδάφους, παραλλαγή - απόκρυψη, κίνηση σε εχθρική περιοχή), Επιβίωση (καταλύματα, φωτιά, νερό, τροφή, παγίδες κλπ), Βολές (εξοικείωση με φορητό οπλισμό), Αιχμαλωσία - Αντίσταση στην Ανάκριση - Δραπέτευση, Διαδικασίες Έρευνας-Διάσωσης Μάχης (CSAR).


(C) HAF

Το ΣΔΙ παρέχει εστιασμένη και ειδικευμένη εκπαίδευση στους Ιπτάμενους μαχητές και συμβάλλει σε μέγιστο βαθμό στην ανάταση του ηθικού τους και στην αύξηση της επιχειρησιακής τους ικανότητας. Οι γνώσεις, η αυτοπεποίθηση και η ψυχολογία που θα αποκτήσει ο Ιπτάμενος μέσα από την συγκεκριμένη εκπαίδευση, είναι απαραίτητα εφόδια για να μπορέσει να ανταπεξέλθει στις απαιτήσεις κάτω από τις πιο δύσκολες συνθήκες. Τα αντικείμενα της εκπαίδευσης εστιάζονται σε θέματα επιβίωσης, διαφυγής, αντίστασης στην ανάκριση και διαδικασίες επανόδου.

Πηγή


Σε Σταθερή Βάση Καθιερώνεται ''Σχολείο Διαφυγής''


1ο Σχολείο Διαφυγής Ιπταμένων

Ο ιστότοπος WikiLeaks ανέπτυξε μία νέα εφαρμογή αναζήτησης των αποχαρακτηρισμένων τηλεγραφημάτων του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ για την περίοδο 1973-1976 (“Kissinger Cables”). Τα διαβαθμισμένα ή μη τηλεγραφήματα που αφορούν την Ελλάδα φτάνουν τα 19.910 και την Κύπρο τα 11.189, μεταξύ των οποίων:

 Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Πράγα στις 9 Σεπτεμβρίου του 1974, το οποίο αποκαλύπτει δήλωση Τούρκου διπλωμάτη για την υποστήριξη της Λιβύης στην εισβολή στην Κύπρο. Σύμφωνα με το τηλεγράφημα, ο πρώην ηγέτης της Λιβύης Muammar Qadhafi συμμετείχε σε τουλάχιστον δύο στρατιωτικές τελετές παράδοσης ποσότητας πετρελαίου στην Τουρκία καθώς βομβών και ανταλλακτικών μαχητικών αεροσκαφών, τα οποία προήλθαν από την πρώην αεροπορική βάση Wheelus των ΗΠΑ. Σημειώνεται ότι η αμερικανική βάση Wheelus έκλεισε στις 11 Ιουνίου του 1970, ένα χρόνο μετά το πραξικόπημα του Qadhafi και από μία σύντομη έρευνα προκύπτει ότι η βάση φιλοξενούσε τη δεκαετία του ΄60 Μοίρες αεροσκαφών F-86 και F-100, τα οποία βρισκόταν επίσης στο οπλοστάσιο της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας εκείνη την περίοδο και χρησιμοποιήθηκαν στην τουρκική εισβολή. Ο ίδιος Τούρκος διπλωμάτης αποκαλύπτει ότι δύο ή τρεις ημέρες μετά την τουρκική εισβολή στην Κύπρο αφίχθησαν σε τουρκικές αεροπορικές βάσεις αεροσκάφη F-4E Phantom, τα οποία προοριζόταν για το Ιράν. Το τηλεγράφημα σημειώνει ότι οι Τούρκοι έσβησαν τα ιρανικά διακριτικά των αεροσκαφών και τα αντικατέστησαν με τουρκικά, “παραπλανώντας τους Έλληνες για το πραγματικό μέγεθος της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας”.


@acig.org

Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στο Ισλαμαμπάντ στις 23 Ιουλίου του 1974, το οποίο αποκαλύπτει τις προθέσεις του Πακιστάν να ενισχύσει την Τουρκία με αποστολή εθελοντών (στρατιωτικών;) καθώς και ιατρικών ομάδων και εφοδίων.

Τηλεγράφημα της μόνιμης αντιπροσωπείας των ΗΠΑ στο ΝΑΤΟ στις 23 Ιουλίου του 1974, το οποίο αναφέρεται στην επιχείρηση εκκένωσης αμάχων βρετανικής ή άλλης υπηκοότητας από την περιοχή της Κερύνειας από το ελικοπτεροφόρο HMS HERMES του Βρετανικού Ναυτικού, υπό την επιτήρηση τουρκικών αεροσκαφών και αντιτορπιλικών.

Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία στις 15 Μαρτίου 1973, το οποίο εκφράζει ανησυχία για την εμφάνιση αντιαρματικών ρουκετών Μ72 στα χέρια Τουρκοκυπρίων.

Τηλεγράφημα της αμερικανικής πρεσβείας στην Λευκωσία στις 5 Σεπτεμβρίου 1974, το οποίο αποκαλύπτει αναγνωριστική πτήση 3 αεροσκαφών του Αμερικανικού Ναυτικού πάνω από το Ε/Γ-Ο/Γ ΟΙΝΟΥΣΣΑΙ.

H ειδησεογραφία της περασμένης εβδομάδας σε τίτλους :

Το Περού θα προμηθευτεί 24 ελικόπτερα γενικής χρήσης Mi-171Sh. Πηγή

Πύραυλοι Taurus για τα F-15 της Ν. Κορέας; Πηγή

Συντριβή F-16 της USAF στο Αφγανιστάν. Πηγή

Βομβαρδιστικό Tu-95MC καταστράφηκε ολοσχερώς απο πυρκαγιά, το περασμένο Φεβρουάριο. Πηγή

Μερική άρση των περιορισμών στα F-22. Πηγή

Συντριβή A109 του στρατού της Ν. Αφρικής. Πηγή

Το Αμερικανικό πεντάγωνο εξετάζει την αγορά 30 Mi-17 για λογαριασμό των ΑNSF. Πηγή

Το Μάιο θα ένταχθούν επίσημα σε υπηρεσία τα Mig-29K του Ινδικού ναυτικού. Πηγή

Οι ΗΠΑ ανέπτυξαν F-22A στη Ν.Κορέα. Πηγή

Σε αναζήτηση εξομοιωτή για τα Mig-29 η Πολωνία. Πηγή

Ανάπτυξη Mig-31BM στο Novosibirsk στη Σιβηρία. Πηγή

Τα F-15, F-35 και Typhoon, είναι τα τρία υποψήφια αεροσκάφη του διαγωνίσμού F-XIII. Πηγή

Εκπαιδευτικές αποστολές κατά στόχων στον Ειρηνικό πραγματοποίησαν Ρωσικά Tu-22M. Πηγή

20 AIM-9X και 100 ΑΙΜ-120C7 για τη Σιγκαπούρη.

7000 ώρες πτήσης για το "Spirit of Florida". Πηγή

Πρώτη βολή κατευθυνόμενης ρουκέτας APKWS ΙΙ από Α-10. Πηγή

Ολοκληρώθηκε η άσκηση της Γαλλικής αεροπορίας, Recce Meet 2013. Πηγή