(C)Alenia
H Alenia και η General Dynamic ανακοίνωσαν την υπογραφή συμφωνίας για την συνεργασία των δύο εταιρειών στο διαγωνισμό Τ-Χ της USAF για το επόμενο εκπαιδευτικό αεροσκάφος. Το Τ-100 θα αντικαταστήσει τα παλαιά Τ-38 Τalon που βρίσκονται σε υπηρεσία. Το Τ-100 θα είναι η κοινή ανάπτυξη των δύο εταιρειών και θα βασίζεται στο Μ-346 της Alenia. Η Alenia μέχρι τώρα έχει καταφέρει να πουλήσει το Μ-346 στη Ιταλία, στο Ισραήλ και στη Σιγκαπούρη. Τα ΗΑΕ έχουν επιλέξει  το Μ-346 αλλά δεν έχουν προχωρήσει σε αγορά. 

Τελικά η αρχική σχεδίαση της Yakovlev θα πετά με όλους: Ρωσία (YAK-130), Kίνα (L-15), Ιταλία (Μ-346) και ίσως HΠΑ (Τ-100).


3 χρόνια πριν, οι φίλοι της αεροπορίας, ήλθαν για πρώτη φορά σε επαφή με την ομάδα επιδείξεων ''ZEYS'', μέσω του παρακάτω βίντεο :



Ιανουάριος 2010, οι πρώτοι Έλληνες χειριστές εκπαιδεύονται...
(C)Saab
Στις 17 και 18 Ιανουαρίου το Ομοσπονδιακό Συμβούλιο της Ελβετίας, ζήτησε από το κοινοβούλιο να εγκρίνει την αγορά 22 μαχητικών αεροσκαφών Gripen έναντι 3,1 δισ. φράγκων, ως μέρος του προγράμματος εξοπλισμών για το 2012. Τα Gripen θα αντικαταστήσουν τα παλαιά F-5E Tiger της πολεμικής αεροπορίας.

 Πηγή



Δύο ακόμη βίντεο αποδέσμευσε η ΠΑ.





Πτήση Αεροσκάφους F-104





Σχηματισμοί F-16 από την 111 ΠΜ







Φωτογραφίες (C) Warthog Pen

03.05.99 : Μετά από πλήγμα Strela που δέχθηκε πάνω από το Κόσοβο, το εικονιζόμενο A-10 πραγματοποίησε αναγκαστική προσγείωση στο αεροδρόμιο των Σκοπίων. To "81-0967", 30 ημέρες αργότερα επιδιορθώθηκε, πέταξε ξανα και συμμετείχε στην επιχείρηση Allied Force.

Πηγή















 Πτήση  "ferry" 7000 χιλιομέτρων πραγματοποίησε το τέταρτο PAK FA, με δύο ενδιάμεσους σταθμούς. Το αεροσκάφος απογειώθηκε από τις εγκαταστάσεις της Sukhoi στο Komsomolsk-on-Amur με προορισμό τη Μόσχα και το κέντρο δοκιμών Gromov. Το αεροσκάφος και τα υπόλοιπα τρία πρωτότυπα, το προσεχή Μάρτιο θα πραγματοποιήσουν νέα σειρά δοκιμών.

(C) Sukhoi
Πηγή
 Πληροφορίες του AFP φέρουν την Ινδία και τη Γαλλία να συζητούν για την άσκηση του option για 63 ακόμα Rafale, ενώ δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί οι συζητήσεις για την κατάρτιση της σύμβασης. Αυτό φαίνεται πως προέκυψε στην επίσκεψη που πραγματοποίησε την προηγούμενη εβδομάδα στη Γαλλία ο Ινδός υπουργός Εξωτερικών, Σαλμάν Χουρσίντ. Εάν ληφθεί αυτή η απόφαση η συνολική παραγγελία θα διαμορφωθεί από τα 126 μαχητικά στα 189 και η αξία της σύμβασης από τα 12 περίπου δισεκατομμύρια δολάρια (9 δισ. ευρώ περίπου) στα 18 δισεκατομμύρια δολάρια.


 Διαφωνίες έχουν ανακύψει αναφορικά με τη μεταφορά τεχνογνωσίας σε ορισμένα συστήματα, οπότε είναι πιθανό οι Γάλλοι να ζήτησαν ως αντάλλαγμα για τη συμφωνία, την άμεση άσκηση της option. Επίσης, οι Ινδοί φέρονται να έχουν ζητήσει την παράδοση διθέσιων Rafale που δεν παράγει όμως η κατασκευάστρια του μαχητικού Dassault Aviation.

 Τα επιπλέον δισεκατομμύρια που θα εισρεύσουν στα ταμεία να αποτελούν ανάσα ζωής για τη γαλλική αμυντική βιομηχανία, σε εποχές εξαιρετικά δύσκολες… Υπενθυμίζεται, ότι τα πρώτα 18 μαχητικά θα κατασκευαστούν στη Γαλλία και τα υπόλοιπα στην Ινδία από τη Hindustan Aeronautics στην πόλη της νότιας Ινδίας, Μπάνγκαλορ. Η Γαλλία προσδοκά ότι η επιτυχής ολοκλήρωση της συμφωνίας με την υπογραφή της σύμβασης, θα έχει ευεργετικές επιπτώσεις στις υπόλοιπες αγορές που «χτυπάει»...

 Από τη Δευτέρα 14 Ιανουαρίου έως την Παρασκευή 8 Φεβρουαρίου 2013, η 347 Μοίρα "Περσέας" θα συμμετάσχει στην 1η Εκπαιδευτική Σειρά Αέρος του TLP για το 2013. Για το σκοπό αυτό, έχουν μετασταθμεύσει 4 F-16 C/D Block 50 στο Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Προηγούμενες συμμετοχές της 347Μ στο TLP : το 2000 Βέλγιο - Florennes, το 2003 Βέλγιο - Florennes, το 2007 Βέλγιο - Florennes.



 Σκοπός του προγράμματος TLP είναι η εκπαίδευση των Ιπταμένων του ΝΑΤΟ στη συγκρότηση και την ηγεσία μικτών σχηματισμών (COMAO), καθώς και η εξοικείωση και η συνεργασία όλου του προσωπικού που υποστηρίζει τέτοιου είδους αποστολές, σύμφωνα με τα Νατοϊκά πρότυπα και διαδικασίες.


Οι πρώτες φωτογραφίες που μας έστειλε ο φίλος Tono Fernandez από το TLP :

To "050" με ατρακτίδιο ναυτιλίας ΑΝ/ΑΑQ (C) T.Fernandez

IDS Tonka, της ΑΜΙ με ρόλο καταστολής εχθρικής αεράμυνας μάλλον της 50 Stormo (C) T.Fernandez

EDA Typhoon (C) T.Fernandez

Βέλγικο MLU με ατρακτίδιο κατάδειξης Sniper και ατρακτίδιο ECM AN/ALQ-131 (C) T.Fernandez

Ισπανική ''Σφήκα'' (C) T.Fernandez

Το διθέσιο "079" με Lantirn (C) T.Fernandez

F-15C της USAFE. Τα δύο killmark τα κέρδισε το '91 όταν ο Benjamin Powell κατέρριψε ένα Mig-23 και ένα Mirage F-1 της αεροπορίας του Ιράκ (C) T.Fernandez

RAF Tonka (C) T.Fernandez

Περισσότερες φωτογραφίες μπορείτε να δείτε στο λογαριασμό που διατηρεί o Ισπανός spotter στο Flickr. Επόμενο "ραντεβού" το βράδυ της Δευτέρας...














(c) Saab.
O Σουηδός υπουργός άμυνας, Karin Enström, ανακοίνωσε σήμερα την απόφαση της Σουηδικής κυβέρνησης, να προχωρήσει στη αγορά 60 Jas Gripen E από την SAAB. Ο υπουργός άμυνας είπε στην τηλεόραση SVT  ότι είναι μια ιστορική απόφαση και ότι θα καλύψει τις ανάγκες της χώρας μέχρι το 2042.
Για όσους το γνωρίζετε, απαντήστε μέχρι Δευτέρα στο Blog.


Πυροβόλο Bofors στο μουσείο της αεροπορίας. Τροποποιημένη έκδοση του, φορούν και τα AC-130
 Η AFSOC όντας ο μοναδικός χρήστης του L/60 εντός ΗΠΑ και από τους λίγους παγκοσμίως, ψάχνοντας "λύσεις" για τα τα πυροβόλα των AC-130, έφτασε στα Ελληνικά αποθέματα. Οι Ελληνικές ένοπλες δυνάμεις είχαν λάβει μέσω του σχεδίου Marshall αντιαεροπορικά πυροβόλα Μ2Α1 (Bofors των 40 mm) τα οποία απέσυραν το 2005. Φωτογραφίες του υλικού εστάλησαν στις ΗΠΑ και έπειτα προσωπικό της AFSOC έφτασε στην Ελλάδα για τη διαλογή. Το υλικό ήταν σχετικά καινούριο και στην αρχική του συσκευασία, συνολικά 139 κάννες επιλέχθηκαν και αρκετά ανταλλακτικά για την υποστήριξη του όπλου.

Στην Ελλάδα, μαρκάροντας το υλικό... (C) USAF
 "Το να βρείς τόσα πολλά ανταλλακτικά για ένα οπλικό σύστημα που έχει αποσυρθεί εδώ και αρκετά χρόνια είναι σχεδόν αδύνατο". Χαρακτηριστικά, η ποσότητα των υλικών αρκεί για να καλύψει τις ανάγκες του στόλου των AC-130, για το υπόλοιπο, του επιχειρησιακού τους βίου του. Το 1950 η κατασκευή μιας κάννης κόστιζε περίπου 12.000 $ σήμερα το πόσο έχει δεκαπλασιαστεί κάνοντας ασύμφορη τη παραγγελία νέων.  Το σημερινό κόστος των απάρτιων που βρέθηκαν στις Ελληνικές αποθήκες υπολογίζεται ότι αγγίζει τα 14 εκατ. $ Τα μόνα έξοδα των Αμερικανών ήταν 14.000 $ όσα και τα ναύλα του πλοίου που μετέφερε το υλικό στην αεροπορική βάση Eglin.

AC-130 40mm Cannon
(C)J.Hormann


Πηγή










 Το ναυτικό της Ν.Κορέας θα είναι ο πρώτος εξαγωγικός πελάτης για το AW159 Wildcat. H DAPA (Defense Acquisition Program Administration) υπέγραψε συμβόλαιο με την Agusta Westland για την προμήθεια 8 ελικοπτέρων, ύψους 560 εκατ. $.

Πηγή
@
 Με 12 C295 θα επιχειρεί στο μέλλον η αεροπορία της Αιγύπτου μετά τη συμπληρωματική παραγγελία επιπλέον 6 αεροσκαφών. Μέχρι σήμερα η Airbus Μilitary έχει κατασκευάσει και παραδόσει σε 17 χρήστες 121 μεταγωγικά C295.

Πηγή
(C) Tono Fernandez
 Ηρακλής της 356 ΜΤΜ, αναχωρεί από το Αλμπαθέτε της Ισπανίας. Νωρίτερα είχε μεταφέρει προσωπικό της 347 Μ και υλικό για την υποστήριξη της Ελληνικής αποστολής στο TLP 2013-1.

Thank you Tono!!!
 Αν και πραγματοποίησε 18 % περισσότερες πτήσεις από όσες είχαν προγραμματισθεί, το F-35 δεν έπιασε τους στόχους που είχαν τεθεί για το 2012...

(C) LM

 Η ετήσια αναφορά του Michael Gilmore, αξιωματούχου του Πεντάγωνου αποκάλυψε νέα προβλήματα και στις τρείς εκδόσεις του F-35, αλλα και αδυναμία των μηχανικών να ανταποκριθούν στα προβλήματα που ήδη υπήρχαν. Η αναφορά που ανέβηκε στο Bloomberg είναι αποκαλυπτική : ρωγμές στην άτρακτο, μέση διαθεσιμότητα αεροσκαφών 35 %, εξοικονόμηση βάρους εις βάρος της επιβιωσημότητας, αποδόσεις που μειώνονται λ.χ. ο χρόνος επιτάχυνσης του αεροσκάφους από 0.8 σε Mach 1.2 αυξήθηκε κατά 43 δευτερόλεπτα... Την 17 σέλιδη αναφορά μπορείτε να διαβάσετε εδώ.

Πηγή






Με οκτώ Gripen από την πτέρυγα F 17 θα συμμετάσχει η Σουηδική αεροπορία στην Red Flag, τα αεροσκάφη ξεκίνησαν τo ταξίδι τους στις 11 Ιανουαρίου, συνοδευόμενα από δυο αεροσκάφη εναέριου ανεφοδιασμού KC-10 της USAF, με τελικό προορισμό την αεροπορική βάση Nellis.


  Η προετοιμασία των πληρωμάτων διήρκεσε μήνες πρόκειται για τη τρίτη συμμετοχή των Gripen στη Red Flag, είχαν προηγηθεί, 2006 Alaska, 2008 Nevada (C) forsvarsmakten
 Στο ταξίδι τους για τις ΗΠΑ, υπήρξε ''συμβάν'', κατα τη διάρκεια του εναέριου ανεφοδιασμού, αεροσκάφος Gripen υπέστη ζημιές όταν έσπασε το "καλάθι" του probe. Τα αεροσκάφη προσγειώθηκαν στην Αγγλία αντί για τις Αζόρες και το Gripen αντικαταστάθηκε.

Πηγή







 Ακόμη ένα μεταγωγικό θα προστεθεί στο στόλο των 5 C295 της FAC (Fuerza Aerea Colombiana). Όπως ανακοινώθηκε, στις 14 Ιανουαρίου υπεγράφη συμβόλαιο μεταξύ της Airbus Military και της κυβέρνησης της Κολομβίας για τη προμήθεια 1 C295.

Πηγή
 Ξεκίνησαν οι πτητικές δοκιμές του Euro Hawk,για την αξιολόγηση του πακέτου SIGINT της Cassidian, συνολικά θα πραγματοποιηθούν 15 έξοδοι.


(C) Northrop Grumman






 Από τη Δευτέρα 14 έως την Πέμπτη 17 Ιανουαρίου 2013, αντιπροσωπεία Αξιωματικών της αεροπορίας του Κατάρ θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στη χώρα μας.
   

 Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης, η "αντιπροσωπεία" θα συναντηθεί με τον Α/ΓΕΑ, Αντιπτέραρχο Αντώνιο Τσαντηράκη, με τον οποίο θα συζητήσει θέματα κοινού ενδιαφέροντος, ενώ θα επισκεφθεί την 114 ΠΜ, την 112 ΠΜ και την 117 ΠΜ. 

Πηγή 
 Στις 4 Δεκεμβρίου, Eurofighter πραγματοποίησε βολή Meteor σε πεδίο βολής στη Βρετανία. Ο πυραυλοκινητήρας του βλήματος ενεργοποιήθηκε και τα δεδομένα που συλλέχθηκαν από τον εξοπλισμό τηλεμετριάς, θα επιτρέψουν την επέκταση του φάκελου εξαπόλυσης.




(C) EADS
Νέες φωτογραφίες του HALE (High Altitude Long Endurance) UAV, Soar Dragon.





1944, οι εκπαιδευτές του ΕΕΤΝΡ (Ροδεσία). Από δεξιά,δεύτερος ο Μαρίνος Σκλήρης



Από την εκπομπή "Με Αρετή και Τόλμη"

Αεροπυρόσβεση

Αεροδιακομιδές

Έρευνα και Διάσωση

Παροχή Βοήθειας Στο Εξωτερικό


Τις υπόλοιπες δραστηριότητες της Π.Α. μπορείτε να διαβάσετε εδώ.