Για το βιβλίο του "Πολεμώντας τη Λήθη" μίλησε ο Θ.Βρανάς στην εφημερίδα δημοκρατία.







Η συνέντευξη που παραχώρησε ο συγγραφέας στην εκπομπή "Με Αρετή και Τόλμη".

 Σύμφωνα με το ειδησιογραφικό πρακτορείο al jazeera που επικαλείται Τούρκους αξιωματούχους, Σύρος χειριστής αυτομόλησε και προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο των Αδάνων. Από πληροφορίες της Yenisafak πρόκειται για αεροσκάφος Mig-23 του οποίου ο χειριστής εχθές στις 20:40, ήλθε σε επαφή  μέσω ασυρμάτου με τις Τουρκικές αρχές και 35 λεπτά αργότερα προσγειώθηκε στα Άδανα συνοδευόμενο από δύο Phantom.

Το περιστατικό ακόμη δεν έχει επιβεβαιωθεί.

Το υπο ανάπτυξη μεταγωγικό της Κίνας, όπως το είδε ο Ikonos.

@ Wired

@ Wired

(C) Rotorblade 1

(C) Rotorblade 1

(C) Rotorblade 1
 17.12.12 : NH-500 της Guardia Di Finanza κατέπεσε σε ορεινή περιοχή στην επαρχία  Sondrioo, οι τρείς επιβαίνοντες διασώθηκαν έχοντας μόνο ελαφρά τραύματα.
 Κυκλοφόρησε από το μέλος του ΠΣΦΠΑ "Αναχαίτιση" Σ. Σαββαΐδη και τις Εκδόσεις Γκοβόστη φωτογραφικό λεύκωμα με τίτλο "ΣΧΟΛΕΙΟ ΟΠΛΩΝ ΤΑΚΤΙΚΗΣ" με την υποστήριξη του συλλόγου αναχαίτιση.


FAIL TO PREPARE IS PREPARING TO FAIL
 Το λεύκωμα φιλοδοξεί να μεταφέρει νοερά τόσο τον αμύητο όσο και τον μυημένο αναγνώστη στην καρδιά της προκεχωρημένης αεροπορικής εκπαίδευσης και να τον κάνει να βιώσει την ένταση της πλέον απαιτητικής εκπαιδευτικής δραστηριότητας της Πολεμικής Αεροπορίας.

 Μερικές ενδεικτικές σελίδες από το περιεχόμενο του :












 Με μια συμβολική πτήση υποδέχθηκε η ROKAF το 2013. Ένα Boeing 737 AEW&C συνοδευόμενο από τέσσερα F-15K και τέσσερα F-16 πραγματοποίησαν "περιπολία" πάνω από τους ουρανούς της Ν.Κορέας, το παρόν στη πρώτη πτήση της χρονιάς έδωσε και ο πτέραρχος Sung Il-Hwan.















 (C) ROKAF

Πηγή
 Στην παρουσίαση του νέου επιθετικού ελικοπτέρου Toufan 2 («Καταιγίδα 2») προχώρησε το Ιράν στις 3 Ιανουαρίου 2013 με επίσημη τελετή στην οποία παρέστη ο υπουργός Άμυνας της χώρας ταξίαρχος Ahmad Vahidi.


 Το Toufan 2, ενσωματώνει τις πιο πρόσφατες τεχνολογίες που έχει εξελίξει η βιομηχανία της χώρας στους τομείς των ηλεκτρονικών, οπτικών, λέιζερ, και όπλων. Το Toufan 2 αναπτύχθηκε από τον ιρανικό οργανισμό αεροπορικών βιομηχανιών (IAIO: Iranian Aviation Industries Organization.




 Λεπτομέρειες για το πρόγραμμα του επιθετικού ελικοπτέρου Toufan 2 δεν έχουν γίνει γνωστές, εν τούτοις η ομοιότητα σε ότι αφορά το σκάφος με τα περίπου 180 AH-1J Sea Cobra τα οποία συνεχίζει να επιχειρεί το Ιράν είναι παραπάνω από εμφανής.

Πηγή 
 Η Airbus-Military έχει ανακοινώσει την έναρξη πτητικών δοκιμών αεροσκάφους C-295 που φέρει winglets. Για το σκοπό αυτό έχουν τροποποιηθεί οι πτέρυγες του αεροσκάφους. Σύμφωνα με την εταιρία, τα winglets - που αποτελούν μικρές επεκτάσεις των φτερών - δύνανται να προσφέρουν βελτιωμένες επιδόσεις κατά την απογείωση και την πτήση του αεροσκάφους. Η πρώτη πτήση έλαβε χώρα στις 21/12/2012.

(C)Airbus-military

 26.12.12, Ramat David : F-16 λόγω βλάβης που προέκυψε μετά τη προσγείωση δεν κατάφερε να σταματήσει και βγήκε από το διάδρομο προσγείωσης. το αεροσκάφος υπέστη ζημιές στην άτρακτο, ο χειριστής δεν τραυματίσθηκε.

 02.01.13, Ramat David : F-16D Block 30 "Barak" - μάλλον - της 109 Sqn παρουσίασε βλάβη, ο χειριστής και ο ΧΟΣ έκαναν επιτυχή χρήση των εκτινασσόμενων καθισμάτων τους λίγα δευτερόλεπτα μετά τη προσγείωση.

 (C) IAF
Ανάλογο περιστατικό είχε συμβεί πάλι στην αεροπορική βάση Ramat David το 2005 όταν F-16D  έχασε το δεξί τροχό κατά τη προσγείωση με αποτέλεσμα να υποστεί εκτεταμένες ζημιές (φωτογραφία), για τη προσπάθεια επαναφοράς του σε πτητική κατάσταση μπορείτε να διαβάσετε εδώ και εδώ.


 Ένα διαφορετικό quiz για αυτή την εβδομάδα, τι βλέπουμε; Οι απαντήσεις θα ανοίξουν τη Δευτέρα.

@airforce.gr , youtube


 Ψηφιακός χάρτης που προβάλλεται σε οθόνη πολλαπλών λειτουργιών και απεικονίζονται δεδομένα που λαμβάνονται από σταθμούς εδάφους ή ΑΣΕΠΕ ή από άλλα αεροσκάφη μέσω Link 16 και προβάλλονται τα όρια περιοχής ασκήσεων (box), σημεία αναφοράς, κύκλοι με εμβέλειες απειλών, στόχοι που έχουν εγκλωβιστεί από το αεροσκάφος ή από το σχηματισμό. Πληροφορίες από άρθρο του Α.Λεονταρίτη - 335Μ / Πτήση 11/2011
@HAF

 Στη σημερινή συνεδρίαση, υπό τον Πρωθυπουργό κ. Α. Σαμαρά, το ΚΥΣΕΑ ενέκρινε ομόφωνα την εισήγηση του Υπουργού Εθνικής Άμυνας κ. Π. Παναγιωτόπουλου και αποφάσισε την προμήθεια ανταλλακτικών για 67 κινητήρες αεροσκαφών F-16 Block 52+. Η ως άνω προμήθεια θα διενεργηθεί μέσω διακρατικής συμφωνίας με την αρμόδια Κυβερνητική Αρχή των ΗΠΑ και το συνολικό κόστος θα ανέλθει σε 183,7 εκ. ευρώ, κατανεμημένο σε 5 έτη.

Πηγή
 Μετά τις αποκαλύψεις της Taraf για το δίκτυο κατασκοπείας που σχεδίαζε τη κατάρριψη αεροσκάφους T-37 της 122 Temel Filosu, η Zaman φέρνει στη δημοσιότητα το φάκελο αξιωματικού που βρέθηκε στα αρχεία της "οργάνωσης".

@Defencenetalk

 Ο Μ.Τ.Τ. γεννήθηκε στα ανατολικά της χώρας, στην επαρχία Ağrı και έχει ρίζες από το Λίβανο. Έχει τα προσόντα του μέσου χειριστή, ομιλεί Γερμανικά και Αγγλικά, δεν διαφέρει από το σύνολο, είναι ένας συνηθισμένος αξιωματικός και άνθρωπος.

 Ο πατέρας του είναι μέλος του PKK και o ίδιος είναι φίλα προσκείμενος στην οργάνωση. Προτίμησε τα μεταφορικά ε/π Blackhawk αντί των επιθετικών Cobra ώστε να μην χρειαστεί να βάλλει εναντίων των ανταρτών. Απολαμβάνει τη προστασία των ανωτέρων του. Επιθυμεί να εξελιχθεί και μπορεί να στραφεί εναντίων των "φίλων" του για να το πετύχει.

 Επίσης αποκαλύπτεται πως το κυκλώμα θα εκβίαζε ανώτατο αξιωματικό χρησιμοποιώντας τη κόρη του, πρακτική που έχουμε δεί να εφαρμόζεται και στην Ελλάδα. Το ενδιαφέρον άρθρο της ZAMAN μπορείτε να το διαβάσετε εδώ.
Ο Εισαγγελέας της Μαλάτειας ανακοίνωσε την έναρξη δικαστικής έρευνας για τη διερεύνηση τυχόν ποινικών ευθυνών της ηγεσίας της Τουρκικής Πολεμικής Αεροπορίας (ΤΗΚ) και της εθνικής υπηρεσίας πληροφοριών (MİT) στην αποστολή του αναγνωριστικού RF-4E που κατερρίφθη από τη συριακή αεράμυνα στις 22 Ιουνίου 2012.

@milliyet

 Τα φώτα της δημοσιότητας στρέφονται πλέον στον Erdoğan, καθώς οι δικαστικές αρχές προσανατολίζονται στην εξέταση του διοικητή της MİT, Hakan Fidan, η οποία όμως, κατόπιν πρόσφατης νομοθετικής ρύθμισης, προϋποθέτει σχετική έγκριση από το πρωθυπουργικό  γραφείο. Ο δικηγόρος Mehmet Katar που εκπροσωπεί τις οικογένειες των πεσόντων χειριστών του καταρριφθέντος αεροσκάφους, Σμηναγού Gökhan Ertan και Ανθυποσμηναγού Hasan Hüseyin Aksoy, έχει καταθέσει μηνυτήριες αναφορές κατά του Αρχηγού της ΤΗΚ, Πτέραρχου Mehmet Erten, του διοικητή της MİT Müsteşarı Hakan Fidan, του στελέχους της MİT Atınç Özkaya και κατά παντός άλλου υπευθύνου. Ο δικηγόρος των δύο οικογενειών με νέες του δηλώσεις του επανέλαβε ότι η MİT ήταν εκείνη που επέμεινε στην εκτέλεση της συγκεκριμένης αποστολής παρά τις ενστάσεις που διατυπώθηκαν για την επικινδυνότητα της από τη διοίκηση της 173 Filo.

Πηγή
 Το Ναυτικό της Νότιας Κορέας ανακοίνωσε την πρόθεσή του να προχώρήσει στην προμήθεια οχτώ MH-60R Seahawk. Το συνολικό ύψος της προμήθειας θα φτάσει τα 554 εκατομμύρια δολάρια.



Πηγή 


 41 εναέρια μέσα έχασε η Συριακή αεροπορία το 2012, από αυτά  τα 19 ήταν αεροσκάφη και τα υπόλοιπα 22 ελικόπτερα. 11 καταστράφηκαν στο έδαφος από τις επιδρομές ανταρτών σε αεροπορικές βάσεις και 30 κατερίφθησαν από MANPAD και ΑΑΑ. Μια πρώτη καταγραφή των απωλειών από την ιστοσελίδα ejection-history.


 Syria: downed aerial vehicles.

 Μετά την μεγάλη επιτυχία της πρώτης αεροπορικής εβδομάδας της Αθήνας του Σεπτεμβρίου του 2012, το Athens Flying Week επιστρέφει! Το AFW 2013 θα πραγματοποιηθεί την 4η εβδομάδα του Σεπτεμβρίου, (23/09 - 29/09).

 
 Τρία King Air B200 πραγματοποίησαν ταξίδι, στη Κύπρο, το δρομολόγιο που ακολούθησαν τα "Tzufit" ήταν Tel Aviv - Λάρνακα - Πάφος - Tel Aviv. Σκοπός της εκπαιδευτικής εξόδου η εξοικείωση των χειριστών με τις διαδικασίες διεθνούς αεροναυσιπλοίας και η τριβή των πληρωμάτων σε αποστολές μακράς ακτίνας σε "άγνωστο" περιβάλλον.
 
(C) IAF
(C) IAF
(C) IAF

 Τα αεροσκάφη που ανήκουν στη δύναμη της 135 Sqn "The Kings of the Air" αναλαμβάνουν κυρίως αποστολές ISR (intelligence, surveillance, reconnaissance), ηλεκτρονικού πολέμου και ελαφρών μεταφορών.

Πηγή



Καλή χρονιά και καλό κουράγιο σε όλους.
Δεκάδες τεχνικούς χειριστές και επιτελείς, προερχόμενους από το Ισραήλ, φιλοξένησε για μία εβδομάδα η 110 Πτέρυγα Μάχης. Στις κορυφές του Ολύμπου, οι δύο αεροπορίες συνασκήθηκαν σε σύνθετα σενάρια κατά στόχων εδάφους και αέρος.




  Ο Ταξίαρχος Hagi Topolansky έλαβε ενεργά μέρος στην άσκηση.